8 APRIL 2013

Verbouwingsplannen? Bespaar nu 15% op arbeidskosten!

Om de woningmarkt te stimuleren, heeft minister Blok van Wonen bepaald dat van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 het btw-tarief voor verbouwen en renoveren weer omlaag gaat van 21% naar 6%. Dat verlaagde btw-percentage geldt alleen voor de arbeidskosten en alleen bij woningen ouder dan twee jaar.

Goed nieuws dus voor Slimme Kopers met plannen om hun woning te verbeteren. En nog mooier: de regeling geldt niet alleen voor herstel of onderhoud, maar ook voor woninguitbreiding. Daarmee is het laten bouwen van een serre, dakkapel, op- of aanbouw ineens een stuk aantrekkelijker, want het scheelt je 15% aan arbeidskosten. Ook op het ontwerp en de aanleg van een nieuwe tuin betaal je nu maar 6% btw; scheelt een slok op een zonnige buitenborrel!

Zelf betalen is het slimst!
Hoe wil je die verbouwing of verbetering gaan betalen? Met eigen spaargeld is altijd het slimste, want dat kost je uiteindelijk het minste. Denk je toch aan een lening? Als het om een bedrag gaat onder pakweg € 10.000, kun je het beste een persoonlijke lening afsluiten bij je bank. Je betaalt dan wel iets meer rente dan bij een hypotheek, maar de bijkomende kosten zijn veel lager. Er zijn mogelijkheden om zo’n persoonlijke lening fiscaal als een box 1 lening op te voeren, zodat de rente aftrekbaar is.

Extra hypotheek?
Gaat je verbouwing meer dan € 10.000 kosten en wil je dat niet met eigen spaargeld betalen, dan zou je een extra hypotheek kunnen nemen. Maar pas op, daar komen behoorlijk wat ‘opstartkosten bij’. Voor de notaris bijvoorbeeld, de taxateur en de hypotheekadviseur. Bovendien is vaak maar ongeveer de helft van de verbouwing financierbaar, afhankelijk van de waarde van de woning na die verbouwing. Banken verwachten dat je zelf de rest bijlegt. En wat het extra lastig maakt in deze tijd, is dat een tweede hypotheek voor verbouwing niet snel wordt verstrekt, als de woning in de loop der jaren in waarde is gedaald. Meer weten? Vraag je hypotheekadviseur.

Let op!
Investeren in je koopwoning doe je vooral voor je eigen woongenot! Wees ervan bewust dat de gemaakte kosten zich niet rechtstreeks zullen vertalen in een gelijke waardestijging van je eigen woning.