Wie met Slimmer Kopen een woning koopt, krijgt korting op de verkoopprijs. In ruil voor die korting, deelt Trudo in de toekomstige waardeontwikkeling van de woning. Voor hoeveel Trudo maximaal mag delen in die waardeontwikkeling, is wettelijk vastgelegd. Dit heet de fair value-verhouding. Al sinds 2011 is de fair value-verhouding 1:1,5. Per 1 januari wordt dit 1:1, zo heeft de overheid beslist. Hoe werkt de fair value-verhouding precies, waarom wordt deze aangepast en wat betekent de aanpassing voor Slimmer Kopers? In dit artikel leggen we het uit.
Stel dat je nú – met de huidige regels van 1:1,5, een Slimmer Kopen-woning koopt met een kortingspercentage van 30 procent. Dan is 45 procent (1:1,5, dus 1,5 x 30 procent = 45 procent) van de waardeontwikkeling voor Trudo op het moment dat je de woning (terug)verkoopt. Het aandeel van de waardeontwikkeling voor jouw als koper is (de overige) 55 procent (100 procent – 55 procent = 45 procent). Hierbij kan het om een positieve waardeontwikkeling gaan (‘winst’), maar ook om een negatieve waardeontwikkeling (‘verlies’). Overigens is het aandeel voor de koper altijd minimaal 50%. Lager mag het aandeel voor de koper in de waardeontwikkeling niet zijn. Ook dat is wettelijk vastgelegd.
Na 1 januari 2024 gaat het er anders aan toe. Als je dan een woning koopt met een kortingspercentage van 30 procent, is 30 procent (1:1, dus 1 x 30 procent) van de waardeontwikkeling voor Trudo op het moment dat je de woning (terug)verkoopt. Het aandeel voor de koper is dan 70 procent (100 procent – 30 procent = 70 procent). Nog steeds geldt dat het minimum aandeel voor de koper 50 procent is.
Goed om te weten: zowel in de oude als in de nieuwe situatie geldt de fair value-verhouding bij alle waardeontwikkelingen, dus zowel bij stijging als daling van de verkoopprijs.